donderdag 23 juni 2011

You, silly old Devil...

Le Diable in de tarot de Marseille is een kaart die er uitspringt, al is dat niet het geval op het eerste gezicht.

klik op de afbeelding voor een grotere versie

In bovenstaande afbeelding zien we meerdere versies van Le Diable; de Payen, Noblet, Dodal, Rochias, Chosson, Marteau, Camoin Bicentennial.

De Duivel wordt altijd gezien als een mannelijke entiteit. Maar, als je goed naar de kaart, kijkt vallen er toch wat dingen op, misschien moeten we de sexe van deze figuur wel herinterpreteren.

Laten we eerst eens kijken naar de naam "Le Diable". "Le" is in het Frans mannelijk, echter, als we naar "Diable" kijkenis het een ander verhaal. De Latijnse naam is "Diabolus". Dia is in het Latijn Godin en Bolus betekent klei, aarde. Als we het samenvoegen krijgen we: "Godin van de aarde"! (Diamonde).
"Dia" heeft trouwens wel vaker een vrouwelijke betekenis, kijk naar Diameter (de afstand tussen de uiteinden van een cirkel, Diabolo, het speelgoed dat je moet laten ronddraaien en Diaspora (het rondtrekken van de Joden over de wereld).

Laten we nu eens kijken naar de voorstelling op de kaart. Wat opvalt is het water op de achtergrond, een typisch vrouwelijk symbool.

De figuren in de Grote Arcana doen soms ietwat primitief aan. Ondanks dat hebben de meeste figuren duidelijke gelaatstrekken en 'normale" gezichtsuitdrukkingen.
Als we een figuur als de Duivel tegenkomen, dan mogen we er vanuit gaan dat deze afbeelding eng is, dreigend, donker etc.Bij de Duivel is dat niet het geval. Het is geen figuur die angst teweegbrengt, maar eerder wat lachwekkend is. De ogen staan scheel (down-syndroom?...). Ook lijkt de figuur eerder krankzinnig, gek. Is deze persoon geestesziek ? Ook de tong hangt uit zijn/haar mond.
In vroeger tijden werden deze mensen vaak als extra bijzonder gezien omdat men dacht dat ze dichter bij de engelen en Goden stonden omdat ze vaak hallucinaties hebben, zoals stemmen horen of dingen zien die anderen niet zien (psychotisch).
Kijk naar de "hoorns", dat lijkt wel een gewei!
De vleugels lijken niet echt, het lijkt of de figuur deze vleugels heeft "omgedaan", zelfs de riempjes zijn te zien.
De penis lijkt ook niet echt, maar ook "omgedaan", ook hier zien we een riempje.
De borsten lijken wel echt te zijn.
En wat heeft de Duivel op het hoofd zitten?, een kapje met een gewei?!
He lijkt wel of de persoon een pak aanheeft.

Al met al een rare afbeelding. We denken dat de kans groot is dat de figuur op de kaart een (lelijke) vrouw is.
Maakt zij de Duivel belachelijk? Is het zelfspot? Je zou kunnen denken dat er bedoeld wordt: de vrouw is iets duivels, maar dat denken we niet want de hele Grote Arcana is doorspekt van pro-vrouwelijke elementen.
Of is het zoals Shakespeare schreef?:"Hell hath no fury like a woman scorned". Oftewel, je moet geen vrouw tegen je krijgen die kwaad is, of jaloers is, of ondermijnd wordt etc.
Is het zo dat de vrouwpersoon op de afbeelding wil zeggen: "D'ont mess with us women!".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten