zaterdag 4 juni 2011

Lucifer, AKA de Slang

Wanneer we de Duivel in de context plaatsen van het verhaal van het oude testament (en dat moeten we, want op de afbeelding is de Duivel afgebeeld met een mannelijke en vrouwelijke figuur die zijn geknecht, Adam en Eva), dan krijgt het begrip Duivel toch een andere betekenis. Uiteraard wordt de Duivel, Satan al eeuwen gezien als slecht, een verleider etc. Grote boosdoener is natuurlijk de katholieke kerk, die de figuur van de slechte Duivel nodig heeft om hun “leer” te ondersteunen. De Duivel heeft Eva verleidt de appel van de boom te eten en als straf daarvoor werden Adam en Eva uit het paradijs verbannen. Als straf verkondigde God/Jaweh dat alle mannen in de toekomst hard moesten werken en dat de vrouwen voortaan pijn zouden hebben bij het bevallen van een kind. Dit is de erfzonde. Fijne God, zou je zeggen,en, zouden we de Duivel niet in een ander licht kunnen zien. Sommige gnostiche groeperingen deden dat inderdaad en zagen de slang (door de Kerk dus vereenzelvigd met de slechte Satan) in een totaal andere context.
God zij tegen Adam en Eva dat ze niet mochten eten van de boom van Goed en Kwaad. God had aangegeven dat dat hun dood zou betekenen. De slang verleidde Eva inderdaad door te zeggen dat ze wel van de boom kon eten en dat ze niet zou sterven. Toen Eva dit deed bleek dat ze inderdaad niet stierven en dat zij zich bewust werden van hun naaktheid. De slang had Eva verleidt om kennis op te doen (gnosis) en de mensen een zelfbewustzijn te geven. De ogen van Adam en Eva gingen open. Tevens hadden Adam en Eva kennis gekregen van het goede en het kwade, men kreeg besef, waarden, normen en .............De slang gaf aan dat als men van de boom zou eten zij dan zouden worden als de Goden (meervoud!!!)
Kortom, Jaweh had geen gelijk (Adam en Eva gingen immers niet dood) en de slang had gelijk. Tevens had hij heb kennis gegeven, de slang was dus een “revealer of knowledge”, hij was de lichtbrenger, de Lucifer...

Kijken we naar de kaart van de Duivel, dan zien we dat de Duivel vleermuisvleugels heeft. Dit is een indicatie van het “donkere” omdat vleermuizen zich vaak in grotten bevinden. In de linkerhand van de Duivel ziet men iets wat op een fakkel lijkt. Ook hier komt het licht-donkerconcept naar voren, dualisme. In context van bovenstaand verhaal zou je kunne afleiden dat de figuur op de kaart van de Duivel een lichtbrenger is (fakkel) in het donker. Nadat Eva van de boom had gegeten gingen haar ogen open, ze ontwaakte uit een “donkere slaap”.

n.b. In het Aramees, de taal die in de tijd van Jezus werd gesproken, zijn de woorden “slang” en
instrueren” bijna identiek aan elkaar.

De slang werd zo en zo als gezien als heilig en wijs dier, omdat ze telkens haar huid afwerpt (vervellen) om zo weer een nieuwe huid aan te maken; men dacht dat de slang letterlijk het eeuwige leven had.

De Zegewagen: de twee gezichten op de schouders van de figuur zijn Urim en Thumin en werden in de Joodse traditie gebruikt om de toekomst te voorspellen en om inzicht te geven in vraagstukken.
Kijk naar de hoeven van de paarden, de achterpoten vormen een grote M (Maria???(Camoin)).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten