donderdag 2 juni 2011

welkom op deze blog

Deze blog gaat over de tarot. Alweer tekst over dit onderwerp, zal de geïnteresseerde lezer denken.
Ja...
In de loop der jaren, en dan met name vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw zijn er tal van werken verschenen over dit onderwerp. De meeste van deze boeken gaan over de tarot van A.E.Waite , de bekendste en meest gebruikte tarot bij een groot publiek.
Veelal zijn het boeken die gaan over het voorspellen van de toekomst, en bij dat publiek ( diegenen die net niet dat stapje extra willen zetten en voor het snelle resultaat gaan) is dit nu eenmaal een makkelijk verkopend onderdeel van de tarot.
Er zijn in de laatste drie decennia maar weinig boeken over de tarot uitgegeven die gaan over de achtergronden, structuur en symboliek van de tarot. De meeste publicaties zijn op weinig of niets gebaseerd en produceren geen enkel bewijs voor de geuite beweringen. Dit boek behoort niet tot die categorie. Omdat mensen zich in de regel aangetrokken voelen tot “de mysteriën”verkopen de wat “luchtigere” boeken uiteraard prima. Hoeveel publicaties zijn er niet verschenen die een link leggen tussen de tarot en het oude Egypte (de tarot zou het, overigens nog nooit gevonden, boek van Thoth zijn), een bedenksel van de katharen, de tempelieren, een uitvinding van de zigeuners, of de Hebreeuwse kabbala etc. Sommige theorieën kunnen we direct naar het rijk der fabelen verwijzen; andere theorieën, die de “geleerden” al jaren als onzin bestempelen omdat er geen bewijs voor is, lijken bij nadere bestudering toch een kern van waarheid te bevatten of zelfs heel overtuigend een link te hebben met de tarot.
We proberen met deze dit laatste bij de lezer onder de aandacht te brengen en aan te tonen dat wij denken dat er vele verborgen lagen bestaan die met opzet zijn verwerkt in de tarot. Dat wil overigens niet zeggen dat we geen aandacht besteden aan de meest bekende facetten van de tarot: legpatronen, het verkrijgen van inzicht door middel van de kaarten. Het is immers een onderdeel van de tarot dat het ook zo leuk maakt. Hoe leuk vindt men het niet om op een verjaardagsfeestje of een braderie zijn toekomst te laten lezen door een tarotist. Wie wil dat zelf ook niet kunnen.
We hebben dus getracht om een balans te vinden tussen de diepere symboliek en structuur van de tarot alsmede de wat populaire, “luchtigere” kant van de tarot in de hoop dat we op die manier alle kanten van dit onderwerp belichten.

Toen wij zo'n vijftien jaar geleden met de tarot aan de slag gingen, waren er al aardig wat “onzinboeken”verschenen. Omdat wij niet het zoveelste boek in die rij wilden maken, besloten wij dat winstbejag niet het uitgangspunt mocht zijn. In eerdere publicaties werd de tarot in verband gebracht met de meest vergezochte onderwerpen. Zo is er in de loop der jaren veel foutieve informatie over ons uitgestort. Zaken die, bij nader onderzoek, verzonnen zijn door auteurs of foutieve informatie die overgenomen werd uit boeken van 18e en 19e eeuwse schrijvers met een levendige fantasie die geforceerd een link legden tussen de tarot en de verschillende esoterische theorieën. Hierbij willen wij natuurlijk niets afdoen aan de 'goede' boeken die in de loop der jaren verschenen zijn over de tarot. Boeken die vanuit een objectief oogpunt het onderwerp benaderden, echter, deze uitgaven zijn veelal verschenen in de Franse taal en niet vertaald in het Engels, laat staan in het Nederlands. Werken van onder anderen; Tchalai Unger, Alexandro Jodorowski, Kris Hadar etc blijven voor het grote publiek ongelezen. En dat is jammer, omdat in deze boeken de tarot op een serieuze en (voor zover dat mogelijk is) objectieve manier wordt benaderd. Mensen als Robert Place, Michael Dummett, Ron Decker en Alfred Douglas, hebben een enorme bijdrage geleverd aan het onderwerp van de tarot.
Wij willen in de vorm van deze blog verder gaan in de traditie van de hierboven genoemde deskundigen. 

Vera & Patrick 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten